Logo De Klaproos Koekelare in de Grote Oorlog

Startpagina Uitgeverij Boekenfonds Zeldzaamheidjes Pers Hou mij op de 			hoogte Contact Bestelformulier
 
Koekelare in de Grote Oorlog
>>bestellen


 
Hoe dicht Koekelare in de Eerste Wereldoorlog ook bij het Duitse front lag, toch werd de gemeente nooit ontruimd. De burgers mochten er blijven wonen, doch moesten wel lijdzaam toezien hoe de bezetter hun leven aan banden legde.
Vier jaar lang zwaaide de Ortskommandant de plak. Zijn verordeningen zouden de bewegingsvrijheid drastisch inperken. Zo mocht niemand de gemeente verlaten, tenzij met een pas waarop bestemming en tijdstip vermeld stonden. De ene plakbrief na de andere volgde elkaar op. Zo werden burgers verplicht officieren op straat te groeten en kwam het bevel om minstens eenmaal daags de straten in de dorpskom vegen. Buiten het dorp moesten landbouwers lijdzaam toezien hoe steeds nieuwe troepen hun huizen, schuren en stallingen inpalmden.
Nooit uitgegeven foto’s tonen Koekelare als zenuwcentrum van de Duitse troepen. Rond het station verrezen depots, waar munitie en materiaal bestemd voor het front werd opgeslagen. Mannen van de genie vervaardigden er onder andere loopplanken en friese ruiters. In 1916 bouwde de bezetter er zelfs een limonadefabriek…

Uiteraard besteedt de auteur ook aan aandacht aan het Soldatenfriedhof Praetbos en het reuzenkanon op de wijk Leugenboom. Ook deze hoofdstukken illustreert hij met unieke foto’s.


Postsorteercentrum

Duitse militairen verdelen de veldpost in het postverdeelcentrum, gevestigd in een barak op het pionierpark van Koekelare.Lange Max

Reeds in 1919 is de Lange Max een toeristische attractie.
Uiteraard gaat men dan voor de foto even op de loop zitten. 
 
 
 
 

Koekelare in de Grote Oorlog
Jan Simoens

Paperback
176 blz., 24 op 16 cm
120 unieke foto's
19,95 EUR

ISBN 9789055081493

pas verschenen


 


Uitgeverij De Klaproos, Ezelstraat 79, 8000 Brugge, tel. 050-349 759
URL: http://www.klaproos.be
e-mail adres: info@klaproos.be zend een e-mail naar De Klaproos