Logo De Klaproos Ten aanval!

Startpagina Uitgeverij Boekenfonds Zeldzaamheidjes Pers Hou mij op de 			hoogte Contact Bestelformulier
 
Ten aanval!
>>bestellen


 
In dit boek beschrijft Eddy Lambrecht de strijd aan het front van de IJzermonding tot Schoorbakke. Al scheidde een enorme waterplas de vijandelijke legers, toch was het allesbehalve een vredige streek.

Zo vielen de Belgen herhaaldelijk voorposten aan die Duitse marinesoldaten in de ruďnes van de hoger gelegen boerderijen hadden ingericht. Aan de hand van getuigenissen en officiële legerverslagen laat de auteur zien hoe de raids voorbereid en uitgevoerd werden.
Zo’n aanval op een vooruitgeschoven post, die meestal ’s nachts na voorbereidend artillerievuur plaatsvond, was een gevaarlijke onderneming. De soldaten moesten eerst over een modderig terrein zonder dekking, over beken en grachten, en over velden die een halve meter of meer onder water stonden om vervolgens op hardnekkige weerstand te botsen van Duitsers die met machinegeweren in betonnen schuilplaatsen verscholen zaten. Soms lukte het om de vijand te verdrijven of krijgsgevangen te nemen, doch lang duurde een overwinning nooit. De gevechten om de voorposten, door de Duitsers ook “drijvende doodskisten” genoemd, hielden dan ook tot het einde van de oorlog aan.
De auteur belicht tevens de inzet van Franse en Britse troepen rond Nieuwpoort en Lombardsijde, zoals de Britse gasaanval van oktober 1916 en de operatie Strandfest van juli 1917. In een apart hoofdstuk focust hij op de indrukwekkende Duitse bunkers en verdedigingswerken. Sommige herinneren vandaag nog in het landschap aan het oorlogsgeweld.


Nog nooit bood een boek zo’n gedetailleerd inzicht van de vijandelijkheden aan het noordelijke IJzerfront. Bovendien bevat het boek een schat aan nooit eerder gepubliceerde foto’s
Sint-Joris

Duitse officieren van het Marinekorps in een vernield huis voor Sint-JorisNieuwpoort-Bad

Zicht naar Nieuwpoort-Bad. 
 
 
 
 

Ten aanval!
De strijd om de voorposten aan de IJzer

Eddy Lambrecht

Paperback
272 blz., 24 op 16 cm
ca. 200 foto's
24,95 EUR

pas verschenen!


 


Uitgeverij De Klaproos, Ezelstraat 79, 8000 Brugge, tel. 050-349 759
URL: http://www.klaproos.be
e-mail adres: info@klaproos.be zend een e-mail naar De Klaproos